“Exista 3 lucruri extrem de tari: otelul, diamantul si cunoasterea de sine.” (Benjamin Franklin)
Din fericire, exista intrumente care faciliteaza autocunoasterea, precum Fereastra Johari, care ne ajuta sa ne uitam la noi, la cum ne raportam la ceilalti, la ce facem bine si la ce putem imbunatati.
Fereastra Johari este o reprezentare vizuala a partilor sinelui nostru, parti care ne sunt cunoscute sau necunoscute noua sau altora. In acelasi timp, este un instrument grozav de mapare a relatia noastre cu o persoana sau un grup de persoane, a nivelului de autodezvaluire si a nivelulului de receptivitate la feedback in relatia respectiva.
1. Arena Publica (Sinele Public) este partea din noi pe care suntem bucurosi sa o impartasim cu ceilalti. Arena reprezinta ceea ce noi stim despre noi si ceea ce stiu si altii despre noi. Cuvantul-cheie pentru a sta cat mai mult in arena: comunica.
2. De multe ori se presupune ca Sinele Public este tot ceea ce suntem. Cu toate acestea, opiniile pe care le au altii despre noi pot fi diferite fata de cele pe care le avem noi despre noi insine. De exemplu, o persoana care se considera inteligenta poate fi privita ca fiind aroganta de catre altii. Sinele nostru orb (zona oarba) poate sa ramana orb daca alte persoane nu vor discuta despre aceasta parte din noi, din diferite motive. Poate ca acestia isi dau seama ca noi nu am putea accepta felul in care ne vad; sau poate ca au incercat sa discute aceste lucruri, dar noi am presupus ca opiniile lor nu sunt valide.
Zona Oarba reprezinta ceea ce noi nu stim despre noi insine, dar ceilalti observa la noi. Si poate fi vorba de o pata de pe haina sau despre obiceiul de evita privirea interlocutorului la un interviu. Informatii utile, care ne ofera o privire “din exterior” asupra noastra, ajutandu-ne sa ne vedem cu mai multa obiectivitate.
Prin solicitarea feedback-ului de la celelalte persoane, ideal ar fi ca minimalizarea acestei zone sa duca la cresterea regiunii deschise cu scopul de a creste procesul constientizarii propriilor comportamente.
3. A 3-a arie contine informatii pe care noi le stim despre noi insine insa altii nu le stiu despre noi. Se numeste zona ascunsa / sinele privat. Exista mai multe parti ale sinelui nostru pe care le consideram prea private pentru a fi impartasite cu altii si aici vorbim despre sinele privat. In general, noi ascundem aceste parti si refuzam sa le discutam cu alte persoane, sau chiar sa le expunem in vreun fel. Elementele private credem noi ca pot fi jenante sau rusinoase intr-un fel si evitam sa discutam pentru ca ne face sa ne simtim vulnerabili.
Fiecare avem informatii pe care dorim sa le tinem pentru noi (detalii intime sau lucruri nerelevante pentru o persoana sau un grup). Din anumite puncte de vedere, este normal ca anumite informatii sa ramana ascunse. Dar mai exista si alte situatii. De exemplu, cele in care nu impartasim informatii despre noi pentru ca nu credem ca suntem suficient de interesanti pentru ceilalti. Sau de teama de a nu fi raniti, respinsi, atacati. Si atunci ne mentinem in postura celui care mereu ii asculta pe ceilalti dar nu are niciodata ceva de spus despre sine.
Cuvantul-cheie este aici este: impartaseste. Spune celorlalti despre ceea ce faci, ceea ce simti, ceea ce esti si comunicarea va deveni mai facila.
4. In cele din urma, sinele necunoscut / nedescoperit este acel sine pe care nici noi, nici alte persoane nu il pot vedea. Acest sine poate include atat lucruri bune cat si rele care ar putea sa ramana pentru totdeauna nedescoperite sau sa fie descoperite intr-o zi, intrand in sinele privat orb sau chiar si in cel public.
Aici gasim necunoscutul, ceea ce inca nu stim despre noi si nici ceilalti nu au avut ocazia sa descopere. Aceasta este fata nevazuta a personalitatii ce include anumite reactii despre care nu suntem constienti nici noi, nici ceilalti. Sunt anumite evenimente pe care nu le-am experimentat niciodata si nu stim cum am reactiona daca le-am experimenta. Este zona cea mai dificil de explorat, deoarece inca nu este constientizata. Aici sunt resursele tale nebanuite – lucruri pe care ai putea sa le faci, dar pana acum nici macar nu ai incercat niciodata. Zona necunoscuta poate fi explorata si activata prin dezvoltare personala, introspectie, meditatie.
Fereastra Johari poate fi un instrument foarte bun al comunicarii si integrarii intr-un grup. Cu cat “arena” este mai mare, cu atat schimburile (de idei, de afecte, de informatii) intre membrii echipei sunt mai intense. Marirea arenei are ca scop practic construirea increderii si a relatiilor profunde intre oameni. Cu cat oamenii se cunosc mai bine, cu atat vor fi mai productivi, mai cooperanti si mai eficienti atunci cand vor lucra impreuna.
In orice relatie dintre noi si o alta persoana, exista 2 ferestre – noi avem o fereastra Johari, la fel si cealalta persoana are o fereastra Johari care arata relatia noastra. S-ar putea ca cele 2 ferestre sa arate la fel dar s-ar putea sa arate foate diferit.
Invitatie la reflectie: alege o relatie semnificativa din viata ta si exploreaz-o prin intrebarile de mai jos.
– Cum arata fereastra relatiei mele cu aceasta persoana?
– Cat de mult impartasesc cu ea si cat tin ascuns? Ii impartasesc lucruri despre mine si ii cer feedback astfel incat sa fac zona deschisa si mai mare?
– Daca sunt intr-o extrema – ce inseamna asta pentru relatia noastra? Ar trebui sa-i spun mai multe despre mine? Sau poate i-am spus deja prea multe?
– Si ascult eu cu adevarat ceea ce-mi zice despre mine? Vreau sa schimb ceva? Sau e ok asa cum e?
– Cum cred ca arata fereastra ei? Daca te uiti la ambele ferestre – sunt ele similar ca marime? Daca nu, daca a ta arata foarte diferit fata de a celuilalt – e vreun mesaj acolo si daca da, care e?
Nu doar ca e fun si interesant sa iti faci aceasta fereastra, insa iti poate da insight-uri bune in ceea ce priveste nivelul de autodezvaluire si receptivitate la feedback in relatia ta cu cineva.